'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha

Japanese architects Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha designed the 'House I'

'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha
'House I' by Yoshichika Tagaki & Sekkei Sha

Description from the architects:

In order to keep privacy, it is sensible to keep the rooms within the enclosure, and it also helps with the indoor environment in the northern climate. However, enclosure would give a closed feeling, hence the task is to find a way to layout spaces that are closed enough to keep privacy and would also at the same time give an extensive feeling to the space outside.

 First, we made a list of facilities that would require enclosure; kitchen, bathroom, toilet, bedroom and storage room, all of which would be enclosed in box-shaped spaces. A collection of these spaces are gathered like pleats, which create many gap areas in various sizes. This complex structure of these gap spaces gives depth to the whole place as well as an illusion that there is more space beyond what is visible. The frames installed in the walls of the boxes overlap with one another, and the whole place looks like a combination of facing mirrors depicting different sceneries.” “We designed this house on simple rules based on 2 factors: rooms that need to be enclosed should be kept in boxes and rooms that do not need to be enclosed are in the gaps between boxes. By applying these rules, the space is presented with a complex structure that gives a feeling of extensive space.

Links: 
Photographer