The Haines House by Christopher Polly

Austrialian architect Christopher Polly designed the Haines House

The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly
The Haines House by Christopher Polly

The proposal involved the complete refurbishment of an existing single storey semi-detached dwelling with the addition of an open plan volume beyond the original rear existing roof plane, to improve the physical and visual relationships to the new rear garden, while harnessing improved access to sunlight, natural ventilation and views to borrowed landscapes and sky beyond.

The generation of the design entailed two formal strategies:

1. A clear response to place in three acts involved extrapolating the line of the rear roof pitch of the immediate adjoined dwelling to generate the form of the singular roof and ceiling plane, extruding this to the extent of the rear setback alignment of this adjoined dwelling in plan, followed by the extension of an existing low roof level along the unadjoined eastern edge to the new rear footprint – under which a long ‘working wall’ spine accommodates a kitchen, storage and varying configurations of joinery, extending outside to accommodate a second toilet with basin.

2. The retention of the original front dwelling and centrally located bathroom enabled old and new fabric to stitch and enmesh an alternating sequence of compression and expansion, enfolding a series of expressed rooms from the narrow hall and front cellular 3-room layout, to open release in a newly accommodated Living room, followed by a compressed scale shift and downward change in level via an almost secreted passage into the new heightened rear openness of a Dining, Kitchen, second Living space.

The height of the low roof served to establish a datum that scribed the alignment of all elements wrapped around the interior of the rear volume, setting the heights of the rear steel door head and sliding doors, timber board wall linings, timber board lined laundry units and new wall heights of the retained bathroom.

Fixed highlight glazing finely connects these newly established bathroom wall heights with the singular ceiling plane, enclosing it from surrounding spaces while borrowing light from three directions. An arrangement of fine steel plate supports and banks of highlight louvred and fixed windows march along and above the entire eastern low roofed working wall, bridging the high and low roofs and wrapping to the rear southern orientation, while a series of pocket concealed timber framed sliding doors extend the living spaces onto a roofed terrace that directly connects to the enclosed private garden and surround borrowed landscape beyond.

Links: